Antirasistiska demonstrationer

Allt eftersom att rasismen i vårt samhälle ökar så ökar också motståndet mot den. Varje gång en rasistisk demonstration utlyses så samlar sig även antirasister till motdemonstration. Så klart ordnas också många helt antirasistiska demonstrationer varje år. Det brukar alltid vara många fler deltagare bland antirasisterna och det måste ju ändå ses som en bra sak, att det är fler som är emot hat och diskriminering. Många demonstrationer har slutat i upplopp där det har blivit stora sammandrabbningar mellan de olika grupperingarna. Ibland har även polisen angripits av demonstranter. Här ska vi ta upp en av de mest uppmärksammade antirasistdemonstrationerna på 2000-talet, Kärrtorp.

Första demonstrationen

Demonstrationerna i Kärrtorp 2013 är än idag omtalade. De börjad fredligt men slutade i upplopp, kaos och knivhugg. Den första demonstrationen hölls den 15 december. Arrangör var organisationen Linje 17 som ville visa att de stod upp mot den ökande rasismen i stadsdelen Kärrtorp i de södra delarna av Stockholm. Många hade upplevt att nazismen hade ökat i Kärrtorp, många hade blivit misshandlade och jagade av grupper av nazister som ville få bort människor av utländsk härkomst från samhället. Den 15 december samlades så runt 500 till 700 personer för en fredlig demonstration. Med i tåget fanns både barnfamiljer och gamla. Demonstrationen bevakades av sex stycken poliser. Det fanns en känd hotbild mot demonstrationen men den informationen hade inte nått fram till rätt personer inom polisen. Plötsligt attackerades demonstranterna av en stor grupp nazister från Svenska Motståndsrörelsen. De var cirka 40 till 50 stycken män som var beväpnade med knogjärn och stavar. De kastade in flaskor och smällare i demonstrationståget. På platsen uppstod fullt kaos och många fick panik. I tåget fanns som sagt många barn som blev helt vettskrämda. Attacken kom dessutom helt oprovocerat och från ingenstans. Poliserna var alldeles för få och kunde egentligen bara se på.

Antirasisterna sätter hårt mot hårt

Bland antirasisterna fanns delar av de antifascistiska aktionsgrupperna AFA och RF. De gick till hårt motangrepp mot nazisterna och tillsammans med resten av demonstranterna lyckades de fösa dem framför sig upp i en liten skog. Många skadades under demonstrationen och det tumult som uppstod. 28 personer omhändertogs av polisen och tre stycken häktades senare. Eftersom att attacken kom så oväntat blev det snabbt fullt kaos på platsen polisen försökte att ta kontroll över situationen, bland annat sprayade de pepparspray mot de attackerande nazisterna. Svenska motståndsrörelsen har efteråt gått ut och sagt att de har som policy att använda våld om de känner sig hotade. De ansåg att demonstrationen var en attack mot deras organisationen och ett försök att få bort dem från Kärrtorp. Polisen gjorde ett stort misstag som inte insåg att det fans en stark hotbild mot den här demonstrationen. En del försökte hålla ihop tåget i det kaos som uppstod, några flydde, främst de som hade barn med sig. Några av de från AFA och RF gick handgripligen till motattack. En av dem greps sen för att ha knivhuggit en av nazisterna i ryggen. Han dömdes senare till 6,5 års fängelse för försök till dråp. En vecka efter den första demonstrationen ordnades en mycket större antirasistisk samling med över 17 000 deltagare som en protest mot det nazistiska våldet som riktats mot en fredlig demonstration. Händelserna i Kärrtorp har bland annat skildrats i en radiodokumentär från Sveriges Radio.