Charlottesville

I staden Charlotteville i den amerikanska södern utspelades under 2017 våldsamma sammandrabbningar mellan högerextrema och motdemonstranter. Kanske de värsta någonsin i USA:s historia. Utgången blev dessutom dödlig då en rasistisk man tog en bil och körde rakt i en grupp av antirasistiska demonstranter. En ung kvinna född 1985 vid namn Heather Heyer förklarades senare död. Hon har idag blivit en symbol för att stå emot hat och rasism i samhället. Bland annat har en stiftelse startats i hennes namn. 28 andra personer skadades och föraren, en 20-årig vit man vid namn James Alex Fields Jr greps senare och dömdes för mord och terrorism.

Bråk om parker

Allt började egentligen ett år tidigare när delstaten Virginia, där Charlotteville ligger, beslutade att byta namn på ett par av stadens parker. De hade då namn från kända sydstatsgeneraler från det amerikanska inbördeskriget. Lee park efter general Robert E Lee och Jackson Park efter Thomas ”Stonewell” Jackson. Parkerna fick nu de nya namnen Emancipation Park och Justice Park. Delstaten ansåg att dessa namn var lite mer moderna och anpassade till vår tid än de som hyllade sydstaternas krig mot nordstaterna för 150 år sen. Det här retade upp många av de högerextrema sammanslutningarna som fortfarande har ett starkt fäste i den amerikanska södern. De kände sig överkörda och de är kända för att hylla de gamla krigshjältarna från sydstaterna trots att de förlorade kriget.

Högerextrema demonstrerar

Ungefär ett år senare i maj 2017 samlades en rad olika högerextrema organisationer i Charlottsville för att demonstrera mot att myndigheterna beslutat att ta bort en staty av Robert E Lee. De gick genom staden bärandes på facklor och många kritiker menade att de var kusligt lika den ökända rasistiska organisationen Ku Klux Klan. Nästa dag hölls en motdemonstration med tusentals deltagare. Tre personer greps men inga stora våldsamheter bröt ut. I juli samma sommar ordnade så Ku Klux Klan en demonstration där cirka 50 klanmedlemmar deltog. Tusentals motdemonstranter hade samlats för att protestera mot rasisterna.

Undantagstillstånd

Under sommaren fortsätter det att koka och vara oroligt bland de olika grupperingarna. I augusti så gör extremhögern en kraftsamling och samlar ihop den största grupp av högerextrema demonstranter någonsin i USA. Helgen 11-12 augusti möts de upp i Charlotteville. På fredagen marscherar de på stadens gator med facklor och plakat. Nästa dag samlas rekord många demonstranter från båda sidor. Många är synligt beväpnade med skjutvapen vilket är lagligt i Virginia. Redan en och en halv timme innan demonstrationen ska gå av stapeln kl 12 drabbar de båda sidorna samman i våldsamma slagsmål. De slåss med tillhyggen och påkar. Några använder tårgas och pepparspray. Klockan elva utlyser Virginias guvernör Terry McAullife undantagstillstånd i ett försök att avbryta våldsamheterna.

Attack mot antirastister

Några timmar senare vid kl 14 på eftermiddagen när läget hade lugnat ner sig drabbas motdemonstranterna av den attack som skulle kosta en ung kvinna livet. En bil körd av James Alex Fields Jr kör rakt in i en folkmassa. Människor flyger upp i luften av den våldsamma kollisionen. Direkt efter attacken backar bilen ut igen i hög fart och träffar ytterligare människor. Våldsamheterna i Charlotteville fick stora konsekvenser även på andra platser i USA. Statyer föreställande sydstatssoldater och hjältar revs ner och många togs också ner av myndigheterna.