Filmer om rasism

Eftersom att främlingsfientlighet och rasism är en stor del av många kulturer runt om i världen så har det så klart också skildrats i kulturen. Många konstnärer sätter upp konstverk som på olika sätt visar på rasismen i vårt samhälle. Det har skrivits sånger om rasism och även många böcker. Sen har det naturligtvis gjorts filmer som på olika sätt skildrar rasism, både i vår nutid och historiskt. Här har vi listat några av dem.

En torr vit årstid

Den här prisbelönta filmen bygger på en roman med samma namn skriven av André Brinks. En vit familj i Sydafrika lever ett skyddat liv utan att reflektera närmare över samhällets apartheidsystem. Pappan, Ben du Toit arbetar som lärare och livet går sin gilla gång i den sömniga förorten. En dag arresteras deras trädgårdsmästare och hans son. När du Toit hör sig för får han besked att de två har begått självmord i fängelset. Eftersom att han blir mycket förbryllad över svaret börjar han själv att göra efterforskningar och går till slut så långt att han driver en rättsprocess för att få veta sanningen. Det sätter så klart igång en rad omvälvande händelser och familjens liv förändras för alltid. Ben du Toit spelas av Donald Sutherland och i andra roller ses bland annat Susan Sarandon och Marlon Brando.

American History X

Denna film blev mycket uppmärksammad när den släpptes 1998 och den används fortfarande som medel för att bedriva antirasistiskt arbete i skolor. Den handlar om två bröder som växer upp utan sin pappa som blivit dödad i en väpnad konflikt med några afroamerikaner. Den äldre brodern Derek är mest drivande och klättrar snabbt i den nynazistiska grupp han gått med i. Danny som är yngre ser upp till sin bror och vill följa i hans fotspår. Efter en händelse med dödlig utgång blir Derek dömd till fängelse och när han efter tre år kommer ut igen har han förändrats. Nu vill han göra allt för att rädda sin bror från gruppen av nynazister som han fortfarande är med i. Det leder så klart till dramatik och spänning. Edvard Norton som gör rollen som Derek blev nominerad till en Oscar för sin prestation.

Schindler’s List

Den här långfilmen blev flerfaldigt prisbelönt och visas än idag för att visa nazisternas grymheter mot judar under andra världskriget. I huvudrollerna ses Liam Neeson, Ben Kingsley och Ralph Fiennes. Neeson spelar den tyska affärsmannen Oskar Schindler som kommer till Warsawa i början av kriget för att starta en fabrik. Hans mening från början är tjäna pengar på kriget. Under tiden som går så blir han vittne till allt fler grymheter utförda av tyskarna. Speciellt en arméofficer, Göth, spelad av Ralph Fiennes är synnerligen grym. Bland annat roar han sig med att stå på sin balkong och skjuta judar som befinner sig nere i lägret helt slumpmässigt. Schindler ser hela tiden till att muta de tyska officerarna, inklusive Göth och på så sätt kan han få fler och fler judar att arbeta i sin fabrik. Genom att allt fler av judarna förklarades arbetsdugliga räddades de från att bli dödade eller skickade vidare till utrotningslägren.