Högerextrema organisationer i Sverige

I Sverige har vi en tradition av att hålla på alla människors lika värde. Vi är ett rikt land som har råd att ta hand om inte bara våra egna medborgare utan också ta emot människor från andra länder som behöver hjälp. Trots detta växer det krafter i samhället som inte vill att vi ska ta emot människor från andra länder. De vill stoppa invandringen, kanske till och med utvisa de som redan bor här. Under flera årtionden har de här organisationerna växt till sig och idag finns flera olika grupperingar som vill att Sverige bara ska var till för svenskar.

BSS

Den här förkortningen stod för Bevara Sverige Svenskt och uppstod under 1980-talet. En motpol bildades som kallade sig för BSB och stod för Bevara Sverige Blandat. Dessa förkortningar såg man under 80-talet ofta klottrade på väggar, broar och andra ställen. En populär grej var att måla över den andra organisationens sista bokstav så att den blev till den egna organisationens. Till exempel om någon klottrat BSS på en bra kanske någon annan klottrade över den sista bokstaven s så att den blev till ett b och vice versa. Denna procedur kunde sen upprepas flera gånger. BSS bildades 1979 när högerextrema från olika håll samlades och försökte att enas kring sin vilja att stoppa invandringen och även att utvisa de invandrare som redan kommit hit. Mot slutet av 1980-talet ombildades BSS till att bli Svenskarnas Parti som lades ner efter bara ett par år. Resterna från BSS samlades nu och bildade istället Sverigedemokraterna som finns kvar än idag och har en plats i Riksdagen. Partiet använde frasen Bevara Sverige Svenskt i sin marknadsföring fram till 2003. Idag har de ändrat sin slogan till: Sveriges snabbast växande folkrörelse.

Vitt Ariskt Motstånd

Den här organisationen som startades upp under 1990-talet är känd framförallt för att ha genomfört en rad spektakulära rån. Rånbytet skulle sen användas till att rusta sin organisation inför kampen mot utlänningar. Vitt Ariskt Motstånd förkortades VAM och är djupt förknippat med våld och kriminella handlingar, vilket också var själva meningen med gruppen, de ville skrämmas. Deras mål var en socialfascistisk stat och det startades upp allt fler lokala grupperingar runt om i landet som sa sig stödja VAM. Hur många av dessa som egentligen hade verkliga kopplingar till VAM kan man inte veta. En del bestod nog mest av lokala förmågor som gärna ville göra sig viktigare än vad de är. Den mest kända medlemmen i VAM är polismördaren Jackie Arklöv. Det mest häpnadsväckande med detta är inte att han är dömd för ett dubbelmord på poliser utan för att han är svart. Än idag finns inte någon riktig förklaring på hur en svart person kunde accepteras eller ens vilja vara med i en vit makt-organisation. Men det kanske ändå säger en del om den här typen av organisationer.

Skinheadrörelsen

En mera löst sammansatt främlingsfientlig gruppering var skinheadrörelsen som växte fram under 1980-talet. Den var egentligen inte en enda samlad organisation utan bestod av några löst sammansatta gäng runt om i landet. En del hade kanske organisationsförmåga nog att skaffa sig ett namn och en lokal. Stockholms Skins hängde till exempel i en lokal på Fryshuset i Stockholm. Andra var mest bara gäng av några vilsna killar som köpte Dr Martens-kängor och bomberjackor, rakade håret och drog runt på stan i ett försök att få lite respekt och sammanhang i tillvaron.