Malcolm X

Namnet Malcolm X är kanske mest känt idag från den långfilm som kom ut 1992 med Denzel Washington i huvudrollen som den excentriske ledaren och medborgarrättskämpen. Likt en annan svart man av samma tid, Martin Luther King, var han och hans familj utsatta för förtryck och övergrepp av den vita amerikanska befolkningen. Malcolm valde dock inte kristendomen som sin form av religion att predika utan han konverterade till Islam och bekände sig främst till organisationen Nation Of Islam som samlade en rad andra svarta som kämpade för upprättelse, bland annat den världskända boxaren Mohammad Ali.

Fattig uppväxt

Malcolm X föddes i en fattig familj i Nebraska. Hans far, Earl Little, hade varit gift tidigare och hade då fått tre barn. I sitt andra äktenskap med Malcolms mamma, Louise Little, föddes ytterligare åtta barn så det var en stor syskonskara som växte upp tillsammans. Fadern hade berättat för Malcolm hur hans egna bröder hade mördats av vita och att en av dem till och med lynchats. Något som var vanligt vid det förra sekelskiftet då de svarta invånarna i USA var i stort sett rättslösa. Berättelserna gjorde Malcolm upprörd. Hans far var också involverad i den kontroversiella organisationen Universal Negro Improvement Associations. En organisation som ville ta reda på svartas rättigheter och förbättra deras livsvillkor. Mamman, Louise, var halvt vit eftersom att hennes far var en vit man, troligen en produkt av en våldtäkt. Hon hade också svårt för just Malcolm eftersom att hans hy och hår var mer ljus än de andra syskonens. Han själv har vid många tillfällen sagt sig hata det vita i honom på grund av att det är produkten av en våldtäkt.

Fadern dog tidigt

Familjen fick utstå en rad hot från olika rasistiska organisationer som Ku Klux Klan och Black Legion. Mycket på grund av att fadern sågs som ett hot eftersom han var engagerad i UNIA. När Malcolm var sex år hittades hans pappa död, till synes påkörd av en spårvagn. Den svarta befolkningen i samhället, Milwaukee, ansåg dock att detta var ett fall av mord. De såg tydligt spår av misshandel på hans kropp. Tyvärr var det inget som utreddes på den tiden när det gällde svarta offer. Det var också någonting som starkt byggde på Malcolms känsla och vilja att kämpa mot dessa orättvisor.

Bäst i klassen

Under sin ungdom var Malcolm en mönsterelev. Efter faders död hade familjen splittrats och syskonen växte upp i olika fosterhem. När han gick sitt näst sista år på High School vara han bäst i klassen. Han slutade dock skolan tvärt när en lärare sa till honom att hans drömmar om att läsa juridik inte var realistiska för en sån som han, det vill säga en svart medborgare. Efter avhoppet från skolan hamnade han lite på driv under några år. Han tog en del ströjobb men ägnade sig även åt kriminell verksamhet.

Karismatisk talare

Efter ett flera år långt fängelsestraff där han fått upp ögonen för att läsa böcker ville Malcolm ge sig in på en ny väg. Genom en av sina bröder hade han blivit tipsad om organisationen Nation Of Islam och han anslöt sig nu till den. Han fick i uppdrag att förestå en helt nyöppnad Moské i stadsdelen Harlem på Manhattan i Nästa York. Där gjorde han sig snabbt ett namn som en karismatisk och engagerad talare. Efter att ha hamnat i djup konflikt med organisationens ledare Elijah Muhammad lämnade Malcolm Nation of Islam och kort därefter sköts han till döds inför cirka 400 personer vid ett framförande. En utredning om mordet genomfördes och en man erkände och dämdes för mordet men det finns än idag en del oklarheter kring hur exakt det gick till. Efter sin död har Malcolm X blivit något av en kultfigur. Många skolor, vägar och torg bär hans namn och han är en stor förebild för många världen över.