Nelson Mandela

Mannen som ledde de svartas frihetskamp i Sydafrika kommer att bli ihågkommen långt efter sin död. Nelson Mandela är en symbol för kampen för rättvisa men också för förlåtelse och försoning. Han fick motta Nobels fredspris tillsammans med den vita presidenten F.W. de Klerk för deras arbete med att avskaffa apartheid och införa full demokrati i Sydafrika. Under sina 27 år som politisk fånge tappade han aldrig hoppet om rättvisa och han lät heller aldrig bitterhet eller hat mot sina fiender ta över. Tros att Nelson Mandela är känd som en frihetskämpe världen över så fanns vissa som inte höll med. Till exempel var han registrerad som terrorist i USA ända fram till 2008.

Född som Rolihlahla

Nelson Mandela föddes med namnet Rolihlahla i en liten by i de södra delarna av Sydafrika. Hans pappa var en hövding som arbetade som rådgivare år en stamkung. Fadern hade fyra fruar och sammanlagt 13 barn. Av dem var det Rolihlahla som var den första som fick börja skolan. Där fick han sitt engelska namn, Nelson av läraren. I skolan fick de mest lära sig om England och inte så mycket om Sydafrikas historia. Det fascinerade Nelson samtidigt som det skrämde honom. När hans far dog blev han adopterad av stamkungen och kunde tack vare det fortsätta sina studier. Som 19-åring skulle han och en annan son till kungen giftas bort med okända kvinnor. Något de båda ynglingarna protesterade mot genom att rymma till Johannesburg. Mandela fick jobb som gruvpolis men snart uppdagades att han var på rymmen. Efter att ha återvänt hem kunde han så fortsätta sina studier, planerna var att ta en juristexamen.

Juristexamen

Vägen mot en examen var inte helt spikrak. Under sina studier ved University of Fort Hare blev han avstängd efter att ha varit inblandad i en bojkott. Det var också där som han träffade Oliver Tambo, också han frihetskämpe och ledare för ANC. Efter att ha tagit anställning som assistent vid en juristbyrå och samtidigt ha tagit kvällskurser kunde Mandela så äntligen ta sin juristexamen. Han och Tambo drev tillsammans en byrå där de gav juridisk hjälp till mindre bemedlade, ofta till låg eller ingen ersättning.

Politiskt engagerad

Mandela började allt mer att organisera sig mot de orättvisor som rådde i Sydafrika. Han gick med i ANC 1942 och fick sen en allt mer starkare roll inom organisationen. Till en början tillhörde hand en falang som förespråkade fredligt motstånd, det skulle inte brukas våld i kampen för frihet. 1956 arresterades Mandela tillsammans med 150 andra motståndsmän. De åtalades för förräderi och rättegången höll på ända till 1961 och slutade med att alla friades. Efter massakern i Sharpeville tappade han sin övertygelse om att kampen skulle föras fredligt och han blev nu ledare för ANC:s väpnade gren Umkhonto we Sizwe. Han började nu anses vara en riktigt farlig person av det vita styret i landet.

27 år i fängelse

Efter att ha levt på rymmen i 17 månader arresterades Mandela den 5 augusti 1962. Han dömdes senare till livstids fängelse och fördes till det ökända fängelset Robben Island utanför Kapstaden. Sammanlagt satt Mandela fängslad i 27 år, varav 18 år på Robben Island, innan han släpptes 1990 när president F.W. de Klerk påbörjade arbetet med att avskaffa apartheid. Efter de första demokratiska valen i Sydafrika 1994 valdes han till president. Efter att han avgått som president 1999 fortsatte han sitt arbete för fred och demokrati i världen.