Winnie Mandelas liv

Winnie Mandela, kanske mest känd som Nelson Mandelas exfru. Winnie var dock mycket mer än så och var en ovanligt stark person som bland annat också kämpade mot apartheid i hemlandet men blev också stämplad som terrorist.

Arresteringarna

Winnie gifte sig med sin make Nelson år 1958 och var då endast 22 år gammal. Under äktenskapet fick paret 2 döttrar och Nelson arresterades 1962 på grund av sin kamp mot apartheid och orättvisorna som följde regimen. Nelson blev bland annat satt på ökända fängelseön Robben Island och släpptes inte ut förens 27 år senare. 1969 blev det Winnies tur att bli arresterad och polisen knackade på hennes hem mitt i natten och hon blev därefter tvingad att följa med till stationen. Winnie blev häktad och förhörd med stöd av terroristlagen vilket också gav polisen möjlighet att hålla Winnie häktad och förhörd under en obegränsad tid. Winnie blev satt i isoleringscell under hela 491 dagar och blev konstant trakasserad och torterad. Under studentupploppen i Soweto 1976 var Winnie en av de ledande krafterna och blev därför straffad hårt. Hon hamnade i husarrest på en plats långt bort ifrån hemmet i en stad som kallas för Bradford. Under 8 år satt Winnie bakom fönstren och såg världen gå förbi utan möjlighet för besök från vänner och familj.

Tillbaka ifrån Bradford

Soweto

Winnie kom tillbaks till studentstaden Soweto som en bruten kvinna men startade ändå upp föreningen Mandela United Fotball Club där hjälp gick att söka för ungdomar. Det lät fint på pappret med att ta hand om ungdomar som hamnat snett, men verkligheten var brutalare än så. Tortyr, kidnappning och även mord skedde från ungdomar i föreningen mot andra unga som var misstänkta av att ha samarbetat med polisen i kampen mot apartheid. Winnie visade dock aldrig någon ånger för detta och dömdes till 5 års fängelse för bland annat misshandel och för kidnappning under denna tid. Nelson och Winnie separerade i samma veva under 1996 då de hade två helt skilda åsikter om hur kampen mot apartheid skulle skildras.

Winnie på äldre dagar

Winnie blev 81 år gammal och somnade in efter en lång tids sjukdom den 2a april 2018. Hon var länge mycket omstridd och delar världen i två läger, hon var en beundransvärd människa som gick igenom fruktansvärda brutaliteter under sin kamp, men det går inte riktigt att blunda för det faktum att hon själv gjort fruktansvärda saker i kampen för demokrati. President Cyril Ramaphosa utlyste en statsbegravning för Winnie den 14 e april och han utryckte en extrem sorg via en tv sänt tal. Tiotusentals sydafrikaner samlades för begravningen som hölls på Orlando stadion och begravningen markerade där slutet på den 12 dagar långa sorgeperioden som presidenten hade utlyst.Presidenten var dock inte den enda med sorg och ärkebiskopen Desmond Tutu hyllade Winnie genom att bland annat utrycka sin beundran för hennes kamp. Samma dag samlades hundratals personer vid Winnies hem och gatorna omkring hennes hem stängdes av för trafik. Säga vad man vill om Winnie, men människor blev iallafall engagerade.